Dareproduktivno zdravljenašnji način života, koji od devojaka zahteva socijalnu sigurnost i ekonomsku nezavisnost, pomera granice radjanja prve bebe. Istraživanja su pokazala da su krajem 1960-ih godina devojke stupale u brak sa 22, a prvo dete radjale sa 23. godine.

Danas se ta granica pomerila tako da se prva beba radja sa 30g. Da bi se ispunili svi uslovi ( završetak školovanja, zapošljavanje, stambena sigurnost) devojka dodje do 30. godine kada tek počne da razmišlja o materinstvu. Ali biološki sat otkucava i kada se devojka odluči da zasnuje porodicu i ima dete, četvrta decenija je već počela. Da biste odredili koliko dugo će trajati vaš generativni period, dobro je da imate neke smernice koje će Vam pomoći da donesete pravu odluku u pravo vreme.

Razgovor sa majkom

daje orjentaciju koliko će trajati Vaš generativni period, tj period plodnosti. U kojoj godini je majka ušla u menopauzu, verovatno ćete i Vi, pošto je to genetski uslovljeno. Deset godina pre nastanka menopauze, fertilitet ( mogućnost začeća) se drastično smanjuje.Zato ako je majka u menopauzu ušla sa 45g, radjanje bi trebalo da se završi do 35, što znači da ako želite više dece, morate sa prvom trudnoćom početi sa manje od 30 godina.

Menstrualni ciklus

jedan od prvih znakova dobrog fertiliteta je redovan menstrualni ciklus.Ako je ciklus neredovan, bilo da je skraćen ili produžen, mora se što pre ispitati i ako treba što pre započeti sa lečenjem. Iza neredovnih menstrualnih ciklusa se možda krije PCOS sindrom, koji zahteva terapiju.Ako su menstruacije bolne, takodje se mora naći uzrok jer se možda radi o endometriozi, gde je što ranije lečenje uslov uspeha terapije.

Ispitivanje polno prenosivih bolesti (sexually transmitted diseases – STD)

danas su polno prenosive bolesti u stalnom porastu- godišnje se otkrije oko 13 000 novih slučajeva Chlamidije trachomatis, što je oko 70% više nego pre 10 godina. Polno prenosive bolesti se razvijaju s dugim asimptomatskim fazama, tako da se kod obolelih dugo ne primećuju klinički znaci bolesti, zbog čega nosioci bolesti koji za nju ne znaju, nesvesno prenose infekciju na druge osobe. Glavni uzročnici rizika za polno prenosive bolesti su nedovoljna upućenost, promiskuitet, loši socijalni uslovi kao i loša zdravstvena zaštita. Jedna od SDT je Chlamydia trachomatis- ona ne daje simptome, a ako se ne leči može dovesti do ozbiljnih komplikacija i steriliteta. Najpre izaziva upalu grlića materice, upalu sluzokože materice, a kada dodje do upale jajovoda dolazi do delimičnog ili kompletnog zapušenja jajovoda i kao posledica toga nastaje infertilitet ili vanmaterična trudnoća.

Polno prenosive bolesti se lako dijagnostikuju, dovoljno je da odete kod svog ginekologa koji će uraditi ispitivanja i odrediti terapiju ako je potrebna.

Prestanite sa pušenjem

pušenje smanjuje mogućnost začeća.Istraživanja su pokazala da kod žena koje puše, menopauza nastupa 2 godine ranje. Sa prestankom pušenja, stanje se normalizuje posle nekoliko godina. Samo pušenje utiče na smanjenu pokretljivost spermatozoida, a time se smanjuje mogućnost začeća.

Pazite šta pijete

 poznato je da alkohol loše utiče kako na trudnoću tako i plodnost. Osim alkohola kafa i korišćenje gaziranih napitaka može loše uticati na trudnoću. Više od dve jake kafe dnevno mogu se nepovoljno odraziti na začeće.

Vodite računa o telesnoj težini

telesna težina je važna u očuvanju plodnosti, jer je masno tkivo depo hormona estrogena, a od njega zavisi regularnost menstrualnog ciklusa. Normalna težina se izražava BMI (Body mass index-om) i normalna je u rasponu od 18,5-25 BMI. Kada je BMI veći od 29 mogućnost začeća se jako smanjuje. Na osnovu telesne težine se mogu prepoznati različiti hormonski poremećaji. Jedna od njih je PCOS sindrom, gde je početna terapija smanjenje telesne težine. Kako nije dobra povećana telesna težina, tako i mršavost remeti fertilitit.Zato je veoma važno hraniti se zdravo, bez brze hrane, ne piti gazirane napitke i imati fizičke aktivnosti.

Relaxacija

 stres negativno utiče na fertilitet, tako što reaguje žlezda hipofiza, lučenjem hormona prolaktina, koji koči ovulaciju. Današnji tempo života koji ubrzan, dovodi do stalnog stresa. Mlade žene su u stalnom stresu jer se dokazuju kako na poslu, tako i kod kuće

Muški faktor

 jedna trećina infertiliteta je uzrokovana muškim faktorom – smanjem broja i pokretljivosti spermatozoida. Istraživanja su pokazala da vrsta posla kod muškaraca može dovesti do infertiliteta ( napr taxi vozači) Sedeći položaj kao i nošenje neodgovarajuće garderobe, povećava temperaturu tela koja nepovoljno utiče na testise i spermatogenezu.

Opterećenost trudnoćom takodje nepovoljno utiče plodnost. Zato je potrebno da budete opušteni, da ne računate fanatično datume, kada je optimalno vreme za začeće, već da se prepustite uživanju ( ako je to sve moguće).

Kada odlučite da je vreme da ostanete trudni potrebno je da počnete da uzimate:

Folnu kiselinu – od 0,4mg dnevno- dobro bi bilo početi sa uzimanjem tri meseca pre trudnoće do 12 gestacijske nedelje ( GN).Ona utiče na pravilan razvoj neuralne cevi odnosno, centralnog nervnog sistema embriona.

Dr med Slavica Pešić, ginekolog-akušer