Bračna neplodnost je nemogućnost para da zatrudni posle godinu dana nezaštićenih polnih odnosa. Bračna neplodnost može biti uzrokovana od strane žene ( 35-40%) i od strane muškarca (35%). Vrlo često postoji više od jednog razloga ( 20%). U 10% slučajeva etiologija je nepoznata.

Da bi došlo do trudnoće moraju biti ispunjeni odredjeni uslovi, koji uključuju normalan razvoj muškog i ženskog genitalnog trakta ( materice, jajovoda, jajnika), kao i rast i razvoj oocita, postojanje normalnih spermatozoida, normalan transport gameta kroz jajovode, kao i transport zigota ( oplodjene jajne ćelije) do cavuma uterusa, gde se odigrava implantacija i razvoj.

Kod parova sa nepoznatom etiologijom bračne neplodnosti,( što podrazumeva da su svi standardni testovi ispitani i normalni) uzrok se ne može pronaći, pa postoji sumnja da je možda u pitanju disfunkcionalna intereakcija izmedju jajne ćeije i spermatozoida, loš kvalitet samih gameta, ili poremećaj na nivou implantacije.

Od ostalih uzroka treba spomenuti način života ( pušenje, konzumiranje alkohola i droga, neadekvatna ishrana, drastične dijete) kao i životno doba supružnika.