Oralna infekcija humanim papiloma virusima ( HPV) znatno je redja medju seksualno aktivnim adolescentkinjama koje su primile četvorovalentnu vakcinu,  nego medju nevakcinisanim vršnjacima – pokazalo je najnovije istraživanje.

“ Ovo istraživanje pružilo je dokaze o prednostima vakcinacije u populaciji seksualno aktivnih adolescentkinja i to na prevalenciji usne šupljine – objavio je Dr. Nicolas Schlecht of Roswell Park Comprehensive Cancer Center in Buffalo, New York.

Istraživanje je objavljeno u JAMA ( Journal of the American Medical Association)

Otkrivanje HPV infekcije na grliću materice povezano je sa nastankom karcinoma grlića, a detekcija HPV-a u usnoj duplji, sa nastankom karcinoma te regije.

Dr Schlecht i njegove kolege su ispitali 1259 seksualno aktivnih adolescentkinja – uzorke su uzimali iz usne duplje i sa grlića materice ( PVU). Srednja starost pacijentkinja  bila je 18 god.

Kod pacijentkinja koje su vakcinisane protiv HPV ( HPV-6  HPV-11 HPV-16 i HPV 18) bilo je znatno manje pozitivnih na HPV iako se neke od njih primile samo 1 dozu  četvorovalentne vakcine.

„Ovo istraživanje pruža još jedan dokaz da potencijalno možemo zaštiti ili smanjiti HPV infekcije a samim tim i karcinome odredjene regije, putem vakcine.“

„Važno će biti i odrediti stopu oralnog HPV-a kod mladića, i da li je vakcinisanje protiv HPV-a kod mladjih muškaraca, povezano sa smanjenim otkrivanjem oralnog HPV-a, kao što je slučaj kod ovog istraživanja, gde su ispitanice bile adolescentkinje“ – rekla je koautor studije dr. Katzenellenbogen.

„Za oralne HPV infekcije u ovoj  mladoj grupi moramo odrediti stopu infekcije HPV-om, postojanost i klirens,  kako bismo razumeli rizik od nastanka karcinoma uzrokovanih HPV-om u oralnoj regiji. Takodje moramo razumeti nivo zaštite od oralne HPV infekcije stečene vakcinacijom“.

Studija nije imala komercijalno financiranje.

IZVOR: https://bit.ly/2WvZrAT i https://bit.ly/2WsvJwt

JAMA Netw Open 2019.

 

Dr med Slavica Pešić, ginekolog

Objavljeno    10.2.2020.