KONTRACEPCIJA je skup metoda i postupaka u sprečevanju neženjene trudnoće. Metode današnje kontracepcije, od metoda merenja bazalne temperature pa do sterilizacije, sačinjavaju širok spektar mogućnosti zaštite od neželjene trudnoće, koji može zadovoljiti potrebe svih parova u bilo kojoj životnoj situaciji. Preduslovi za to su poznavanje prednosti i nedostataka, za svaku pojedinačnu kontraceptivnu metodu.

VRSTE KONTRACEPCIJE:

PRIRODNE METODE KONTRACEPCIJE

Kalendarska metoda – Ogino-Knaus:

Ova metoda se zasniva na izračunavanju plodnih dana tj ovulacije.Dve su metode izračunavanja plodnih i neplodnih dana- Knausova i Oginova metoda. Metoda se osniva na saznanju da do ovulacije dolazi petnaestog dana pre početka sledeće menstruacije, te da u svakom ciklusu postoji najviše 4 plodna dana- 3 pre i 1 posle ovulacije (jajna ćelija živi 24h a spermatozoidi su sposobni za oplodnju 48- 72 h.).Nedostatak ovih metoda je da je potrebno imati što redovnije cikluse i nije pogodna za žene kojima je razlika između najkraćeg i najdužeg ciklusa u zadnjih 12 meseci veća od 10 dana. Formula za izračun plodnih dana:Knausova metoda: prvi plodni dan se izračunava po formuli NKC-15-2, a zadnji NDC-15+2. (Primer: Ako je najduži ciklus (NDC) u zadnjih 12 mj bio 32 dana, a najkraći (NKC) 26 dana, onda su plodni dani od 9.-19.dana). Oginova metoda – prvi plodni dan se izračunava po formuli NKC-18, a zadnji NDC-10. (Primer: Ako je najduži ciklus (NDC) u zadnjih 12 mes. bio 32 dana, a najkraći (NKC) 26 dana,onda su plodni dani od 8.-22. dana.)

Ispitivanje cervikalne sluzi

Cervikalna sluz se menja u zavisnosti od visine polnih hormona estrogena i progesterona.Za vreme ovulacije cervikalna sluz je obilna, providna, restegljiva jer je nivo estrogena veoma visok.

Merenje bazalne temperature

podrazumeva svakodnevno merenje jutarnje temperature pre bilo koje aktivnosti ( bazalna tempretura –BT). U prvoj fazi ciklusa pod uticajem estrogena BT je nešto niža od 37C, a nakon ovulacije ona se povećava na oko 37,2 C.Ovulacija nastupa kod najniže tačke BT. Sigurni neplodni dani su posle 3 dana od povišenja BT.

MEHANIČKE METODE KONTRACEPCIJE

Mehanički sprečavaju trudnoću.

Kondom

Jedino kontraceptivno sredstvo koje istovremeno štiti od polno prenosivih bolesti.Kondom je idealna zaštita za sve one koji imaju spolne kontakte s više partnera ili tek započinju seksualni kontakt s novim partnerom.

Dijafragma

Dijafragmu koristi žena, a sastoji se od elastičnog prstena, preko koje je u obliku kupole postavljena elastična guma. Izgleda poput šeširića. Upotrebljava se uz dodatak spermicida, a postavlja se u vaginu najkasnije 6 sati prije, a odstranjuje 2-8 sati nakon seksualnog odnosa. Ona zapravo prekriva grlić materice i tako sprečava prodor spermatozoida. Postoje različite veličine pa je potrebna konsultacija ginekologa.Rok trajanja dijafragme može biti i do 2 godine.

Cervikalna kapa

kontracepcija3Izgledom liči na dijafragmu, ali je manja i prekriva samo grlić maternice, a za razliku od dijafragme, može ostati u vagini i više dana. Koristi se na sličan način kao dijafragma i uz spermicidna sredstva.

Kondom za žene (femidom)

Ima oblik creva, koje na svakom kraju ima gumeni prsten. Jedan kraj se pričvrsti za cerviks, a drugi kraj ostaje izvan vagine i štiti spoljnje genitalije žene od infekcije.

Hemijska kontracepcija

Pod hemijskom kontracepcijom, podrazumjevamo spermicidna sredstva u obliku gelova, tableta ili krema. Primenjuju se pre svakog odnosa unošenjem duboko u vaginu.

HORMONSKA KONTRACEPCIJA

Kontraceptivne tablete

Sadrže kombinaciju estrogena ili gestagena.

Estrogensko- gestagenske tablete

Mehanizam delovanja im je inhibicija ovulacije. Primjenjuju se 21 dan, a onda slijedi 7 dana pauze kada nastupa krvarenje slično menstrualnom. Estrogenski dio tablete je sintetski estrogen etinilestradiol, u različitim dozama, a gestagensku komponentu mogu sačinjavati ili derivati progesterona- pregnani ili derivati nortestosterona (češće se koriste). Upravo ta gestagenska komponenta određuje nuspojave koje će se razviti. Osim što se koriste u kontracepcijke svrhe, hormonske tablete imaju i neke druge indikacije: liječenje akni i stanja s povišenom razinom muških spolnih hormona, obilne menstruacije, menstruacijski grčevi, nestabilni ciklus i sl.

Gestagenske tablete

Mehanizam djelovanja im je različit od gore navedenih tableta. Ne inhibiraju ovulaciju, nego zgušnjavaju cervikalnu sluz i tako ne propuštaju spermije, onemogućuju implantaciju u sluznici maternice, smanjuju pokretljivost jajovoda, te on ne može prihvatiti jajašce nakon ovulacije. Primenjuju se kontinuirano, bez pauze. Češće dovode do nepravilnih krvarenja. Daju se uglavnom ženama koje imaju kontraindikacije za estrogenske komponente.

Apsolune kontraindikacije:

 • žene s kardiovaskularnim oboljenjima (npr. tromboza i embolija u porodici, vaskulitisi, angiopatije, povišen krvni pritisak),
 • oštećenja jetre i žuči,
 • hormonski zavisni tumori (npr. rak dojke),
 • sistemske bolesti,
 • nejasna vaginalna krvarenja,
 • nekontrolisani dijabetes mellitus.

Relativne kontraindikacije su: pušenje, dojenje, operacija srca, bubrežna insuficijencija, lakši oblici dijabetesa i hipertenzije, miomi.

Nuspojave:
U početku se mogu javiti glavobolja, mučnina, napetost u grudima, smeđkasti iscedak, nepravilno krvarenje. Ovi simptomi bi se trebali povući posle nekoliko ciklusa, međutim, ukoliko se javljaju i dalje, potrebna je konsultacija ginekologa.

Takođe može doći do depresivnih raspoloženja, gubitka libida, povećanja telesne težine.
Žene na hormonskoj terapiji imaju povećani rizik za nastanak tromboze i embolije, pogotovo ukoliko puše i imaju više od 35 godina.
Fertilitet nakon prekida upotrebe hormonske kontracepcije nije promenjen.

Oralna hormonska kontracepcija smanjuje učestalost karcinoma jajnika i endometrijuma za oko 50%, a čini se da smanjuje učestalost i za oboljenje od kolorektalnog karcinoma. Za sada nema još definitivnih dokaza da povećavaju učestalost nastanka raka dojke i grlića maternice.

Kontraceptivni flasteri

Radi se o estrogensko- gestagenskoj kontracepciji , pa je mehanizam delovanja isti kao i u kombinovanim kontraceptivnim tabletama. Međutim, hormoni se ravnomjerno apsorbuju kroz kožu (nema naglih skokova u koncentraciji aktivne supstance- za razliku od tableta). Isto tako, nema prvog prolaska kroz jetru, nego se aktivne supstance prvo dopremaju do ciljnih organa, a tek onda sledi metabolizam u jetri. Radi se o vrlo niskim dozama hormona.

S pojavom kontraceptivnog flastera – za sada je jedini poznati kontraceptivni flaster Evra, kojeg proizvodi firma Janssen-Cilag, ulazimo u razdoblje kada se omiljene „pilule“ počinju primenjivati u nedeljnim razmacima i to ne više oralno i gutanjem, već lepljenjem tankog prozirnog flastera na jedan od četiri dela tela: trbuh, stražnjicu, spoljašnju površinu nadlaktice.

Flaster se mijenja jednom nedeljno, a nakon 3 nedelje sledi pauza od 7 dana, kada dolazi do krvarenja (slično kao i kod oralne kontracepcije). Nuspojave i kontraindikacije su slične kao i kod oralnih kontraceptiva.

Implantant

Implantat je oblik dugotrajne hormonske kontracepcije, a aktivna substanca je gestagenski preparat. Već smo opisali mehanizam djelovanja gestagenskih preparata. Implantat se postavlja pod kožu s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke, štapić je nevidljiv, ali se može osetiti na dodir. Postavljanje implantata se obično vrši u lokalnoj anesteziji, u 90% slučajeva trajanje insercije je ispod 3 minute. Odstranjenje implantata se vrši nakon 3 godine, u 83% slučajeva traje manje od 5 minuta.

INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA

Intrauterini uložak- IUU (intrauterine device-IUD, spirala) je građen od plastike. Može biti

 1. nemedicirani – neobloženi Izazivaju sterilnu upalu endometrijuma i mehanički sprečavaju implantaciju, te su im to glavni mehanizmi delovanja.
 2.  medicirani: obložen bakarnom i ili srebrnom žičicom (bakarna spirala)
  Bakar ometa enzimske procese u endometrijumu , pojačava upalu i smanjuje pokretljivost spermatozoida.
 3.  s dodatkom progesterona (hormonska spirala)
  Izaziva zapaljenjsku reakciju endometrijuma, zgušnjava cervikalnu sluz, izaziva atrofiju endometrija, i smanjuje motilitet jajovoda.

Trajnost intrauterinog uloška je 3-5 god.

Indikacije:

Intrauterini uložak je naročito pogodan za žene u periodu između dve trudnoće. Druga pogodna indikacija su žene, koje ne mogu ili ne žele uzimati oralnu kontracepciju, kao i žene iznad 40 godina kada raste rizik od neželjenih dejstava uzimanja kontraceptivnih tableta.

Bez sumnje se radi o veoma kvalitetnoj metodi kontraceptivne zaštite. Osobito kad su u pitanju novije forme IUD, kao što je Mirena -ne predstavlja više samo sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće nego i sredstvo za lečenje određenih ginekoloških problema kao što su nepravilna i dugotrajna krvarenja, miomi i endometrioza.

Neželjena djelovanja:
Bolovi i nepravilna krvarenja su najčešća u prvih 6 meseci, a onda se smanjuju.

Spontane ekspulzije ( izbacivanje)- najčešće u prvim mesecima upotrebe.

Upale male karlice- najčešće prvih dana uporabe. Ovaj oblik kontracepcije nije pogodan za žene koje su sklone infekcijama polno prenosivih bolesti.
Perforacija maternice – vrlo retka komplikacija.

Kontraindikacije inrauterini uložak se ne bi smeo postaviti ukoliko je prisutna genitalna infekcija, nejasno krvarenje, uterus myomatosus, veće anomalije ili deformacije grlića posle porodjaja, sumnjiv PAPA test ili postoji sumnja na ranu trudnoću.

STERILIZACIJA

Sterilizacija predstavlja trajnu -ireverzibilnu metodu kontracepcije- trajno se oduzima sposobnost oplodnje.
Može se izvršiti i kod žena i kod muškaraca i treba napomenuti da je taj zahvat kod žene mnogo komplikovaniji nego kod muškarca.

Kod žena se operativnim postupkom prekida tok jajovoda a to se može postići resekcijom jajovoda, ligaturom (podvezivanje) jajovoda, stavljanjem prstenova ili kopči, elektrokoagulacijom ili termokoagulacijom jajovoda i sl.
U malom postotku kod žene može doći do rekanalizacije jajovoda i trudnoće. Pri tome je češća vanmaterična trudnoća.

Odluka o sterilizaciji treba biti dobro promišljena, jer zahvat kod nekih žena za posledicu može imati dugotrajne psihičke posljedice zbog gubitka plodnosti. Može se izvesti zahvat refertilizacije mikrohirurškim postupcima, ali su takve trudnoće vrlo retke ili su ektopične.

Kod muškaraca se radi vazektomija, odnosno prekidanje toka semenovoda. Zahvat je tehnički jednostavniji, pa se može izvesti i u ambulanti pod lokalnom anestezijom.

POSTKOITALNA KONTRACEPCIJA

Postkoitalna kontracepcija je kontracepcija koja se primjenjuje u okviru 72h nakon nezaštićenog polnog odnosa.

Danas se primjenjuju:

 1. kombinovani estrogensko- progesteronski preparati
  Ukupna doza je 0,5 mg levonogestrela (ili 1,0 mg norgestrela) i 100 μg etinilestradiola. Polovina te doze se uzme štopre nakon polnog odnosa, ali unutar 72 h, a druga polovina 12 h nakon prve.
 2. sami progesteroni
  Ukupna doza iznosi 1,5 mg levonogestrela od čega se polovina (0,75 mg) uzima odmah, a druga polovina nakon 12 h.
 3. antiprogesteronski preparat Ru486- mifepriston
  U jednokratnoj dozi od 10 mg.
 4. postkoitalna insercija unutarmaterničnog uloška
  Može se staviti unutar 5 dana od nezaštićenog odnosa i to samo onim ženama koje su rađale.

Dr Slavica Pešić