Žene koje koriste IUD uredjaje ( medicirana spirala) za kontracepciju, mogu imati manji rizik od nastanka raka grlića materice – pokazuje najnovija studija koju je objavila Victoria Cortessis sa Univerziteta Južne Kalifornije u Los Angelesu.

Istraživači su pregledali podatke predhodno objavljenih 16 studija sa ukupno 4945 žena

Koje sui male rak grlića I 7537 žena koje nisu imale rak. Ukupno gledajući žene koje su koristile IUD, imale 36% manje verovatnoće da će dobiri rak grlića, od žena koje nisu koristile IUD.

“ U ovom trenutku samo hipotetički možemo reći kako IUD može smanjiti rizik od raka grlića materice” kaže Victoria Cortessis.

Jedna od mogućnosti je da IUD podstiču imonološki odgovor, koji pomaže u borbi protiv infekcije humanism papiloma virusom (HPV-om).  IUD je uredjaj oblika slova T, veličine manje od 2,5cm,  koji se postavlja u cavum uterusa. Koriste se nekoloko godina, a štite od neženljene trusnoće, sprečavajući oplodnju.

Kada lekar postavi IUD (spiralu)  u cavum uterusa, iritacija okolnog tkiva može izazvati imunološki odgovor. Ova studija nije imala kontrolnu grupu  kako bi dokazala da je IUD direktno povezan sa sprečavanjem pojave raka grlića.

Ograničenja ove studije su I nedostatk podataka o dužini korišćenja IUD, vrsti, I godine života kada su prvi put počele sa korišćenjem IUD. Osim toga neke su studije starijeg datuma, tj dok se još nije pojavila HPV vakcina. To znači da potencijal da IUD  štiti od raka glića može biti relevantan samo kod žena koje su starije od 30god. I koje uglavnom nisu vakcinisane.

U svakom slučaju istraživanje je potrebno nastaviti I utvrditi potencijalnu pomoć IUD u sprečavanju raka grlića materice, rekla je dr. Michelle Moniz, istraživačica za opstetriciju i ginekologiju na Univerziteta Michigan u Ann Arboru koja nije bila uključena u studiju.

“ Možda ima smisla uzeti u obzir IUD sa HPV vakcinom, upotreba kondoma I screening raka grlića materice” – rekla je Moniz.

“Potencijalna povezanost izmedju kontrole radjanja I raka je u interesu već dugi niz godina. „, rekao je dr. George Sawaya,  sa  Kalifornijskom Univerziteta u San Franciscu, koji nije bio uključen u studiju.

“Jedan važan zaključak koji se može izvući iz ove studije je da ne postoji povezani povećani rizik od raka grlića materice sa upotrebom  IUD-a“, rekao je Sawaya e-mailom. „Zapravo,  upotreba može imati važan zaštitni faktor.“

IUD je jedan od najsigurnijih oblika kontracepcije, istakao je dr. Jeffrey Peipert, istraživač za opstetriciju i ginekologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Indiana u Indianapolisu koji nije bio uključen u studiju.

“ Da li bih preporučio IUD isključivo za prevenciju raka grlića materice? Verovatno ne, „rekao je Peipert e-mailom. „Preporučio bih HPV vakcinu za to; međutim, milioni žena mogu imati koristi od  IUD-a za kontracepciju i za ne-kontracepcijske pogodnosti „.

IZVOR: http://bit.ly/2AkPlXe       Obstet Gynecol 2017.

 

Dr Slavica Pešić, ginekolog

objavljeno:   novembar  2017.