Upotreba nesteroidnih antireumatika ( NASID) oko vremena začeća znatno povećava rizik od pobačaja u prvih osam nedelja trudnoće – navodi se u studiji  istraživača iz Severne Kalifornije – Okland, sa Dr De Kun Lijem na čelu.

Istraživanči su uporedjivali trudnice koje su koristile  NSAID ( Ipobrufen, Naprosen, Diklofenak )  tokom perioda koncepcije ili u ranoj trudnoći, sa trudnicama koje su koristile Acetaminofen ( Parametamol) ili nisu uzimale lekove protiv bolova. Otkrili su da trudnice koje su koristile NSAID oko vremena začeća imaju 4 puta veći rizik od spontanog pobačaja.

“ Kategorija lekova NSAID služi za smanjene upale i bola tako što inhibiraju lučenje prostaglandina. Za uspešnu embrionsku implantaciju je potrebna dovoljna količina prostaglandin, tako da smanjena količina prostaglandina zbog upotrebe NSAID- a oko vremena začeća, može dovesti do tečkoća u implantaciji i spontanog pobačaja – objasnio je Dr Li. Veza izmedju farmakološkog uticaja NSAID-a inhibicije proizvodnje prostaglandina i povećabnog rizika od pobačaja još uvek nije dovoljno poznata. Ovi lekovi se mogu dobiti bez recepta, koriste se za snižavanje povišene temperature i protiv bolova i spadaju u lekove koji se najčešće koriste medju trudnicama – napominje istraživački tim.

Da bi utvrdili uticaj NSAID  na ranu trudnoću Dr LI i kolege su ispitivali 241 trudnicu koje su uzimale lekove oko vremena začeća ili tokom prvih 20 nedelja trudnoće, 391 trudnicu koja je u to vreme uzimala samo Acetaminofen i 465 trudnica koje nisu uzimale lekove.  Starost trudnoće je u proseku bila 39 dana.

Trudnice koje su upotrebljavale NSAID su imale 24% pobačaja.

Trudnice koje su uzimale Acetaminofen  – 16% pobačaja, a trudnice bez terapije 17%.

Nakon što su isključili druge faktore koji mogu uzrokovati pobačaj ( godine starosti, pušenje, temepratura i dr) došli su do zaključka da trudnice koje su izimale NSAID imaju 59% veći rizik od pobačaja od žena koje nisu koristile lekove protiv bolova, i 45 posto veći rizik od korisnica Acetaminofena.

Ovo istraživanje je korak napred ka razumevanju uticaja lekova – nesetroidnih antireumatika u trudnoći.

FDA preporučuje da se trudnice posavetuju sa svojim ginekologom o uzimanju lekova protiv bolova u trudnoći.

 

IZVOR: https://bit.ly/2JY1M3W

Am J Obstet Gynecol 2018.

 

Dr Slavica Pešić ,  ginekolog –akušer 

Objavljeno:  juni 2018