Pacijentkinje koje u anamnezi imaju jedan ili dva spontana pobačaja, a pre sledeće trudnoće uzimaju niske doze aspirina, imaju veće šanse da trudnoća protekne uredno – kaže najnovije kliničko ispitivanje.

Ispitivanjem je obuhvaćeno 1227 žena starosti od 18 do 40 god, sa jednom ili dve izgubljene trudnoće. Žene su uzimale aspirin 81mg dnevno ili placebo ( randomizirani su 1:1) kroz 6 menstrualnih ciklusa, a ako je došlo do trudnoće do 36 GN. Sve ispitanice su takodje uzimale i Folnu kiselinu 400mg dnevno.

“ Postoje dokazi koji upućuju da je gubitak trudnoće uzrokovan upalom“ rekla je autorica studije Dr Ashley Naimi profesorica epidemiologije na Rollins School of Public Health na Univezitetu Emory u Atlanti. Aspirin ima protivupalna svojstva i pokušali smo da proučimo hoce li dovesti do značajnih promena rizika od gubitka trudnoće „.

Ispitanice koje su uzimale Aspirin tokom celog vremena praćenja redje su imale gubitak trudnoće od ispitanca na placebu  ( RR 1,33 prema RR 0,69)

Analiza protokla je pokazala da na svakih 100 žena koje su uzimale niske doze Aspirina bar pet dana nedeljno dovelo do još 8 trudnoća, 6 manje gubitaka trudnoće i 15 više živorodjenih. Žene koje su uzimale Aspirin manje od 4 dana nedeljno nisu imale zadovoljavajuće rezultate.

Uzimanje Aspirina nije bilo povezano sa nuspojavama uključujući krvarenje ( RR 1,1), mučninu ili povraćanje ( RR 0,99) napominju autori.

Jedno ograničenje studije je da su ispitanice  uglavnom bile obrazovanije i imućnije od opšte populacije. Uz to, bilo je premalo slučajeva retkih nuspojava poput prevremenog porođaja i preeklampsije da bi se procenio učinak aspirina po protokolu, ističu istraživači.

„Gubitak trudnoće je složen skup događaja i uglavnom pokretan genetskim problemima, podaci govore u prilog konceptu da je ključ za razvoj zdrave trudnoće – razvoj zdrave posteljice, rekao je dr. Matthew Hoffman, predsednik Opstetricije i ginekologije i direktor Centar za istraživanje zdravlja žena i djece pri ChristianaCare u Wilmingtonu, Delaware.

„Da bi se posteljica stvorila, mora sluzokoža materice biti bolje prokrvljena, da bi se omogucila odgovarajuća oksigenacija  i ishrana embriona“, rekao je dr. Hoffman.

„Da bi se to postiglo, mora postojati složeno preusmeravanje krvotoka, koje može biti inhibirano upalom majke ili poremećajem u zgrušavanju krvi“, dodao je dr. Hoffman. „Aspirin  smanjuje upalu i poremećaj zgrušavanja.“

 

IZVOR: https://bit.ly/3qQEnmv Annals of Internal Medicine, online 25. januar 2021.

Objavljeno: 5.2.2021.

Dr med Slavica Pešić, ginekolog