Oncotype DX  test  je genomski test koji analizira skup od 21 gena koji učestvuju u nastanku i proliferaciji karcioma dojke.

On analizira  uzorak trumora,  dobijen nakon operacije ili biopsije.

Analizom se predvidja verovatnoća da li će se rak dojke vratiti nakon operacije i  da li će hemioterapija nakon operacije  imati odgovarajuće pozitivne učinke ili ne.

Potrebni uslovu za rad testa su:

– nedavno dijagnostikovan invazivni rak dojke I,   II  ili  IIIa stadijuma

-da je pozitivan na estrogenske receptore

– da je HER2 negativan

– negativan ili pozitivan nalaz u limfnim čvorovima ( do 3 limfna čvora)

 

TAILORx  studija  objavljena u New England Journal of Medicine:

„Novi rezultati iz TAILORx-a daju kliničarima visokokvalitetne podatke za davanje personaliziranih preporuka za lečenja ranog stadijuma carcinoma dojke“, rekao je glavni autor Joseph A. Sparano, MD, pomoćnik direktora za klinička istraživanja u Centru za rak Albert Einstein i zdravstvenom sustavu Montefiore u New Yorku. i potpredsednik ECOG-ACRIN grupe za istraživanje raka. „Ovi podaci potvrđuju da korištenje testa ekspresije 21 gena za procenu rizika od recidiva, može poštedeti žene nepotrebnog lečenja, ako test pokazuje da hemioterapija verojatno neće doneti korist.“

Ova studija je osmišljena da pruži odgovor na pitanje da li je samo hormonska terapija inferiorna u odnosu na hemioterapiju i hormonsku terapiju posle operativnog lečenja carcinoma dojke.

U ispitivanju je korišćen molekularni test (Oncotype DX Breast Recurrence Score) koji procenjuje ekspresiju 21 gena koji su povezani sa  recidivom raka dojke. Tako bi se kod pacijentkinja sa ranim stadijumom raka dojke,  koje su HR pozitivne, HER2 – negativne i sa negativnim limfnim čvorovima ( ili do 3 pozitivna) u axili, odredila najprilkladnija i najdelotvornija postoperativna terapija.  Ispitivanje je uključilo 10.273 žene s ovom vrstom raka dojke na 1.182 mesta u Sjedinjenim Državama, Australiji, Kanadi, Irskoj, Novom Zelandu i Peruu.

Nova otkrića iz revolucionarnog  TAILORx ispitivanja, pokazuju da nema koristi od hemoterapije za 70 posto žena s najčešćim tipom raka dojke. Studija je pokazala da za žene s rakom dojke koje ispunjavaju previdjene, lečenje heimoterapijom i hormonskom terapijom nakon operacije nije korisnije od lečenja samo hormonskom terapijom. Novi podaci, objavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) u Chicagu, pomoći će u donošenju odluka o lečenju za mnoge žene s ranim stadijem raka dojke.

Dr med Slavica Pešić, ginekolog-akušer

Objavljeno 29.11.2021.