Četvorovalentna vakcina protiv humanog paplimoma virusa HPV4 nije povezana sa povećanim rizikom od autoimunih bolesti kod devojčica – rezultat je studije koja je objavljena 28.maja u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Ovi rezultati potvrdjuju rezultate druge dve velike kohortne studije iz Danske i Švedske.

„ Ovi rezultati pokazuju sigurnost HPV vakcine i pružaju kako roditeljima tako i zdravstvenim radnicima sigurnost njihove primene.“ – kaže dr Linda Levesque sa Univerziteta u Torontu.

U svetu oko 50% -75% polno aktivnih osoba može imati HPV virus,  što ga čini najčešćim polno prenosivim bolestima na globalnom nivou.

Efikasnost vakcine HPV 4 je velika, ali izveštaji o bolestima nakon primene vakcine izazivaju zabrinutost i zahtevaju istraživanje.

Kako bi pružili više konkretnih dokaza, kanadski istraživači su  proveli retrospektivnu kohortnu studiju pomoću podataka iz administrativne baze podataka. Naime uporedili su rizik od 12 različitih autoimunih bolesti u vremenu od 6 do 60 dana nakon primene vakcine.

Istraživanje je obuhvatilo 290 939 devojčica 8. razreda ( srednja životna starost 13,2 godine) imedju 2007. i 2013. god. Praćenje je trajalo u proseku 2.9god. Za vreme praćenja 681 vakcinisana devojčica je imala autoimuni poremećaj. Od toga 11,3% je razvilo poremećaj za vreme 7 – 60 dana nakon vakcinisanja.

Juvenilni reumatoidni artritis je činio najveći deo autoimunih poremećaja – 44,6%, ali on se u ovoj životnoj strarosti dogadja normalno u opštoj populaciji.

Istraživanja nisu pokazala značajnu povezanost izmedju vakcine HPV4 i nekih autoimunih bolesti kao Bell paralizu, Optički neuritis, Gravesovu bolest.

Autori su zabeležili nekoliko ograničenja ove studije,  jer ne uključuje žene i dečake kod kojih je vakcina takodje primenjena. Osim toga rezultati se ne odnose na dvovalentnu vakcinu HPV2 za koju su predhodne studije pružile dokaze o sigurnosti ove vakcine u pogledu autoimunih bolesti.

 

CMAJ. Published online May 28, 2018.

 

Dr med Slavica Pršić, ginekolg – akušer

 

Objavljeno:    jun 2018