“ Upotreba antimikotika tokom prvog tromesečja trudnoće ne povećava rizik od spontanih pobačaja “ objavili su iztraživači iz Izraela.

Predhodna studija je ukazivala na povezanost upotrebe Klotrimazola ( Canesten) i Mikonazola ( Dactanol),  koji su široko upotrebljavani za lečenje vulvovaginalne kandidijaze i rizik od spontanih pobačaja –  rekla je Dr Amalia Levy iz Zavoda za Javno zdravlje iz Beer – Sheva.

U Američkom časopisu za opstetriciju i ginekologiju  istraživači su objavili da su analizirali  podatke iz 65475 trudnoća izmedju 2003. i 2009. god od kojih se 90% završilo porodjajem i 10% pobačajem. Prosečna starost majki bila je oko 29god.

3246 ili 5% trudnica bilo je lečeno tokom prvog tromesečja klotrimazolom ( 4,2%) ili mikonazolom ( 1/%)

„Nismo pronašli značajnu povezanost između terapije  klometazolom i mikonazolom i spontanih pobačaja“, rekla je dr. Levy za Reuters Health.

Dr Mara Rosner, sa Odeljenja Ginekologije i Akušerstva  NVU u New Yorku,  je u svom komentaru rekla da je ovo dobro osmišljeno istraživanje, koje potvrdjuje da upotreba antimikroba u ranoj trudnoći nije povezana sa povećanim rizikom od spontanih pobačaja.

“ Medjutim, opšta preporuka svakoj trudnici, posebno u prvom trimestru, je izbegavanje nepotrebnih lekova. Zbog toga kod žena koje su asimtomatske, još uvek ne preporučujem lečenje.

Medjutim ako trudnica ima kliničke simptome, preporučujem lečenje antimikoticima”  naglasila je Dr Rosner.

 

Am J Obstet Gynecol 2018.

 

Dr med Slavica Pešić, ginekolog

Objavljeno: mart 2018.