FDA (Američka agencija za hranu i lekove)   je odobrila korišćenje novog leka za prekomerno povraćanje u trudnoći -Diclegis

Kod trudnica koje imaju jake jutranje mučnine praćene povraćanjem  ovaj lek ublažava simptome. On se sastoji od dva aktivna sastojka : piridoksin kao vitamin B6 i doksilamin kao antihistaminik. Prednost novoodobrene kombinacije je produženo delovanje leka, tako da sprečava jutarnju mučninu pre nego se ona pojavi.

Ova kombinacija lekova se i ranije koristila, a preporičena je od strane American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG).

Kod trudnica koje imaju izraženu jutarnju mučninu i povraćanje,  prvi savet je način ishrane gde se preporučuje uzimanje većeg broja manjih obroka,  uzimanje hrane koja se lako vari i koja je siromašna mastima i začinima.

„Često ove mere nisu dovoljne. Diclegis je jedini lek odobren od strane FDA za lečenje mučnine i povraćanja u trudnoći“, kaže Hylton Joffe, direktor Division of Reproductive and Urologic Products u Center for Drug Evaluation and Research pri FDA.

Način uzimanja leka preporučen od strane FDA je da terapiju treba početi uveče pre spavanja na prazan želudac. Ako je potrebno doza se može povećati na 4 tablete dnevno: 1+1+2

FDA je potvrdila terpijsko dejstvo leka prilikom kliničkog istraživanja 261 trudnice koje imale mučninu i povraćanje. One su podeljene u dve grupe, u grupu koja je primala  doksilamin-piridoksin i grupu koja je primala placebo. Posle dve nedelje uzimanja leka trudnice koje su izimale terapiju imale se značajno poboljšanje simtoma u odnosu na trudnice sa placebom.

U epidemiološkim istraživanjima aktivne komponente leka nisu imale štetno delovanje na fetus. Najčešća propratna pojava bila se pospanost .

Medscape

Dr S.Pešić, ginekolog

Objavljeno 10.5.2013.