„Telesna aktivnost ima brojne zdravstvene koristi“, napisali su A. Heather Eliassen, ISS, iz Brigham i Women’s Hospital i Harvard Medical School u Bostonu, Massachusetts. „Iako je veća fizička aktivnost  povezana s nižom stopom pojave raka dojke kod posmenopauzalnih žena,  mnoge pojedinosti ostaju nejasne, kao vrsta, intenzitet i dužina trajanja fizičke aktivnosti.“

Ispitivanje je radjeno na 95 396 postmenopauzalnih žena, od 1986.godine.

Tokom 20god (od 1986. do 2006.) bilo je 4782 slučajeva invazivnog raka dojke.

Rizik od nastanka raka dojke bio je niži kod žena koje su imale veću fizički aktivnost (1 sat brzog hodanja dnevno), u odnosu na one koje su imale manju fizičku aktivnost (1 sat hodanja nedeljno).
„Nalazi se nisu značajno ralikovali između estrogen i progesteron receptor-pozitivnih i negativnih tumora (P = 0,65 za heterogenost),“ kažu autori. „Naši rezultati sugerišu da umerena fizička aktivnost, uključujući i brzo hodanje, može smanjiti rizik od raka dojke u postmenopauzi, a da povećanje fizičke aktivnosti nakon menopauze može biti koristno”.

„Fizička aktivnost od 5 h nedeljno brzog hodanja je dovoljna da se smanji rizik od raka dojke,uz dodatne koristi ( kao što  BMI,  ER/PR, PMH – gde u ispitivanim grupama ne postoji značajna razlika)
Fizička aktivnost pruža mnoge zdravstvene beneficije, uključujući gubitak težine i smanjenje nivoa estrogena. Ona je povezana s 10% do 30% manjim rizikom za nastanak raka dojke, ali dužina, vrsta i intenzitet vežbanja još uvek nisu jasno precizirani.

Arch Intern Med. Arch Intern Med. 2010