Ginekologija

/Ginekologija
Ginekologija 2018-02-20T00:38:41+00:00

Ginekologija, potiče od grčke reči gynaika (γυναίκα) što u prevodu znači žena. Ova grana medicine, se bavi zdravljem ženiskog reproduktivnog sistema (materica, vagina i jajnika. Doslovno, nevezano za medicinu, ginekologija je „nauka o ženi„. Suprotno od ginekologije je andrologija, koja se bavi medicinskim oblastima vezanim za muški reproduktivni sistem (penis, prostata i testisi).

Skoro svi moderni ginekolozi su istovremeno i akušeri. U mnogim oblastima se ginekologija i akušerstvo preklapaju.

Ginekološki pregledi

Kao u svim oblastima medicine, glavna sredstva dijagnoze su vođenje kliničke istorije, ispitivanja i redovni pregledi. Ginekološki pregled je prilično intiman, naročito ako se radi o adolescentkinji. Iz tog razloga uspostavljanje dobrog i prijateljskog odnosa između ginekologa i žene je jedna od najbitnih stvari kojoj u GinekoMedici posvećujemo posebnu pažnju.

U Srbiji tek svaka peta žena ide kod ginekologa. Veliko istraživanje koje je obavio tim Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije pokazalo je da više od polovine (od oko 1.000) ispitanih žena nije bilo na ginekološkom pregledu tokom poslednje dve i više godina. Interesantno je da preglede zanemaruju i žene višeg stepena obrazovanja. Upitane za razloge neodlaska na pregled, 20 odsto žena odgovorilo je da nemaju probleme i da stoga ne treba da idu na pregled, 14,3 odsto je reklo da su lenje, 11 odsto žena tvrdi da su previše zaposlene da bi išle na pregled a 9,4 odsto je bilo uplašeno od susreta sa ginekologom.

Danas je većina bolesti izlečiva pod uslovom da se rano dijagnosticiraju.
Mislite na svoje zdravlje dok ste zdravi.

Vaša,
GinekoMedika

POPUST ZA 8.MART
Tokom marta
30% POPUSTA na
SVE vrste pregleda!